Välkommen på en dag med syfte att ta vara på lokalt engagemang

Påverka-verkligheten_banner

Vi träffas och lyfter det DU brinner för.

Välkommen på en dag med syfte att ta vara på lokalt engagemang. Vill du driva natur- och miljöfrågor och få stöd i det du vill göra genom Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet?

Vi diskuterar olika sätt att driva sakfrågor inom natur och miljö. Välj bland länsaktuella frågor, eller annan fråga du brinner för, så hittar du kanske likasinnade.

Exempel på aktuella områden

• Biologisk mångfald • Energi • Hav/marina miljöer • Integration • Livsmedel Jordbruk • Kemikalier • Klimat • Opinionsbildning • Skogsfrågor • Utbildning

Vi bjuder alla på lunch, fika och din resa om du ställer upp med ditt engagemang.

Dagens program

09.00 Fika

09.30 Välkommen och presentationsrunda

10.15 Vilka miljöfrågor bör prioriteras? Presentation och diskussion kring olika tänkbara sakfrågor och tips om politisk påverkan – Svante Lundquist, Naturskyddsföreningens rikskansli

11.00 Vad kan Studiefrämjandet hjälpa till med?

11.30 Lunch

12.30 Din viktigaste fråga, med en konkret metod att nå målet. Grupparbete med fika.

15.00 Redovisning av grupparbetet och det framtida arbetet. Vad gör jag härnäst?

16.00 Slut

Lördag 24/10 09.00-16.00: På Naturskyddsföreningens kansli, Nils Bjelkegatan 4B, i Lund, inte långt från stationen. Därifrån sett är gatan den andra tvärgatan till Spolegatan till höger efter Clemenstorget, in på gården. Alla är välkomna. Obligatorisk anmälan, klicka här.

Kommentera

2 thoughts on “Välkommen på en dag med syfte att ta vara på lokalt engagemang

  1. Hej!

    Det pågår nu sedan vecka 42 gallring/avverkning av den gamla ekskogen intill Höörsån vid gamla möllan mellan Kvarngatan och järnvägen. Området utgör habitat för hackspettar och likaledes fladdermöss, förutom den övriga biologiska mångfalden av faunan i denna typ av skog med angränsande vatten.

    Hur vet jag detta? Jo jag har själv räddat en icke flyggfärdig hackspett som katterna hade fått tag i. Den var röd på huvudet och vita ränder på vingarna och ca15- 20 cm lång från stjärt till näbb. Ej artbestämd. Jag fick till sist slänga den upp mot en stam för att den skulle fatta tag i trädet och börja klättra upp till ihåligheten toppen. I området finns även gröngöling som håller till på gräsmattorna här intill skogen. Och Naturskyddsföreningen känner ju till fladdermus-arbetet med holkar osv.

    Övriga arter är den vanligt förekommande faunan i denna typa av blandskog. Således kan man se , rådjur, räv, grävling, ekorre, men även kronhjortshindar har blivit sedda här.

    Området är besökt av turister på grund av brottets bana, stenbrytningens historia.

    Jag menar att här borde varit mera engagemang från kommunens och Natyrskyddsföreningens sida. Istället har skogen blivit avsåld åt privatperson att avverka. Gammal ekskog och dess mångfald, vatten och historierna omkring möllan och stenbrytningen kunde få vara nog för att klassas som naturreservat. Och när jag pratade med den som var avverkare, säger denne att vi tar bara gamla träd. Ja, vad är det som hackspettar och fladdermöss behöver?? Det räcker med att ta grenar som är fara för hus och människostigar. Övrigt bör bevaras för biologiskt mångfald.

    Imorgon 21 ska jag möta upp med lokaltidningen som har viljan att skriva om detta.

    Med vänlig hälsning

    Yvonne Svantesson

    • Hej Yvonne, det finns ingen aktiv Naturskyddsförening på din ort. Kontakta gärna oss på regionkontoret om du är intresserad. Mvh Magnus, verksamhetskoordinator

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.